Quina és la percepció social de les administracions públiques i quins canvis demana?

Divendres vaig poder assistir a la 3a sessió de les Jornades de Governança que organitza l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, i he de dir que de les tres que s’han fet ha estat la que, per ara més m’ha agradat.  També he de dir que, per primera vegada (que jo en sigui testimoni) una administració pública es preocupa de "què" pensen sobre nosaltres i ho pregunta a gent "de fora" de les administracions públiques, això implica uns riscos que no sempre s’està disposat a assumir, per tant, felicitació doble, per tractar aquests temes i fer-ho d’una manera valenta.

Divendres, com deia, es va fer la tercera sessió d’aquestes jornades, amb el títol "Quina és la percepció social de les administracions públiques i quins canvis demana?", amb la participació de la politòloga Eloisa del Pino i el sociòleg i periodista Enrique Gil Calvo.  A banda de la presentació de Teresa Aragonès, secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració de la Generalitat
de Catalunya i del director de l’EAPC, Carles Ramió, tot i que més en la faceta d’expert politòleg, catedràtic i estudiós d’aquestes temàtiques.

No faré un resum del que es va dir, ja que l’EAPC té per costum fer gravacions d’aquestes sessions i les penja a la seva pàgina web.  

Però si vull reflexionar sobre dues afirmacions que es van dir: Gil Calvo va indicar que la majoria de joves espanyols desitgen treballar a les administracions públiques. Eloisa del Pino va indicar que hi ha un col·lectiu de persones que ella anomena burofobs que responen al perfil de "persones amb alta formació acadèmica i residents a nuclis poblacionals elevats, altrament dit ciutats" i que són molt crítics amb el funcionament de les administracions públiques, tot i que consumeixen tants serveis públics com la resta…

Això em va fer pensar que:

1.  Els i les joves actuals som la generació més formada de les darreres, potser de la història al nostre país.

2.  Els i les joves actuals som majoritàriament urbanites, vaja que no som rurals.

3.  Els i les joves actuals volem majoritàriament treballar a les administracions públiques.

Jo em pregunto:

1. Són els buròfobs els i les joves que volen accedir a les administracions públiques?

2. És positiu per una millora de les administracions públiques que els seus nous empleats i empleades siguin buròfobs?

Ja em perdonareu la comparació, però és com si el Barça fitxa a tota la pedrera del Reial Madrid i pretén que: 1) siguin culers fins la mort 2) parlin català 3) estimin Catalunya….oi que seria rar?

Doncs també em sembla rar el desig dels buròfobs a ser part de la funció pública, si més no des del punt de vista de si és millor tenir funcionaris que siguin bons professionals o que s’estimin "allò que és públic"…. es pot fer una construcció d’una bona organització quan el personal que hi desitja entrar és potencialment contrari a la pròpia organització?

Quant a jesuspalomar

Em dic Jesús, soc de l\'Hospitalet, tinc 30 anys i soc politòleg. Tinc moltes lluites: l\'Hospitalet, els Països Catalans, Euskal Herria....
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Quina és la percepció social de les administracions públiques i quins canvis demana?

Els comentaris estan tancats.