El civisme és el remei contra la imprudència?

La nit de Sant Joan vam viure un drama a l’estació de tren de Castelldefels, moltes persones van morir i moltes altres van patir ferides de diversa gravetat, tot plegat un drama, certament…però cal observar-ne els motius, que no vol dir buscar culpables, són coses diferents, tot i que tenen certa relació.

En primer lloc, les persones que van creuar són les màximes responsables de creuar pel bell mig de les vies del tren, o potser es pensaven que era aquell el lloc natural per creuar? en segon lloc, segurament calia informació i seguretat addicional en saber que la nit de Sant Joan, tradicionalment, aquella estació és una de les habituals….certament, però, els elements estructurals, com la seguretat, la il·luminació, la informació o si el pas subterrani és molt o poc estret.

No fugim d’estudi, la imprudència és la màxima responsable del drama, que ningú ho dubti…i es que ens trobem davant d’una societat imprudent, que confon gaudir de l’oci amb ser incívic, que no aplica el respecte social ni tant sols l’individual…perquè és imprudent qui creua la via, qui condueix sota els efectes de l’alcohol, qui utilitza el carrer per pixar, qui no respecta el descans de les persones, qui salta al metro sense pagar, qui creua el carrer en vermell o per qualsevol lloc….i aixó es podria anar seguint, perquè és evident que la societat s’ha convertit en un costum social…es deixa de respectar un mateix, en primer lloc, i a la societat, en segon lloc….i al final, les imprudències es paguen….tant simple com això. Diuen que les desgràcies arriben soles…cal que les anem a buscar, doncs?

I pensareu que estic boig, però si resulta que els excursionistes que cometen imprudències han de pagar el rescat perquè no ho han de fer també aquelles persones que van creuar la via a Castelldefels? o les persones que creuen en vermell i provoquen un accident de trànsit? o resulta que les persones que tenim comportaments cívics hem de pagar les factures dels incívics?

Ho sento, però ja som uns quants els que paguem el transport públic de qui no el paga, ja som uns quants els que paguem els accidents de cotxe en forma d’emergències i col·lapses a la carretera dels qui són imprudents, ja som uns quants qui paguem els serveis mèdics dels imprudents….cal esperar, doncs que el civisme ho arregli tot?

Doncs bé, potser cal que ens plantegem no només la sanció per incompliments, però de debó!, sinó que cadascú es faci responsable de les seves imprudències….que una cosa és un servei públic i una altra socialitzar les imprudències dels altres….

Quant a jesuspalomar

Em dic Jesús, soc de l\'Hospitalet, tinc 30 anys i soc politòleg. Tinc moltes lluites: l\'Hospitalet, els Països Catalans, Euskal Herria....
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.